Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Friday, April 13, 2007

Ξεμύρωμα! Τι είναι πάλι τούτο??

Μου αρέσει η ελαστικότητα στα τελετουργικά που έχει η Χριστιανική εκκλησία!

Πέρσι είχε βαφτίσει το κοριτσάκι της μια ξαδέρφη στην βόρειο Ελλάδα. Το ξεμύρωμα (Το πλύσιμο από τα λάδια που θα πασαλείψει το μωρό ο παπάς κατά τη διάρκεια της βάφτισης) είθισται να γίνεται 3 μέρες μετά την βάπτιση (τουλάχιστον εδώ στην Ρόδο). Η εν λόγω ξαδέρφη θεώρησε καλό μέσα στο κατακαλόκαιρο που είχε βαφτίσει να αφήσει το μωρό άπλυτο με τα λάδια πάνω του για μία εβδομάδα γιατί λέει όσο περισσότερο τόσο καλύτερο (δικό της συμπέρασμα αυτό)! Και να ήταν τίποτα αρωματικά λάδια πάει καλά! Εχετε υπόψη φαντάζομαι πως βρωμάει το ελαιόλαδο!

Την Κυριακή αυτή λοιπόν, βαφτίζει ο Φαζούλης μου, και το ξεμύρωμα λέει θα γίνει την επομένη της βάφτισης! Κάτι είναι και αυτό.
Ελπίζω μόνο ο παπάς που θα βαφτίσει να μην είναι κανένας από αυτούς που μοιάζει να έχουν άχτι τα μωρά και παίρνουν με την χερούκλα τους μπόλικο λάδι και το ρίχνουν άτσαλα στο κεφάλι και στα μάτια του μωρού γιατί θα του πω καμιά κουβέντα!

Έτσι λοιπόν, πρωί πρωί (καλά όχι και τόσο πρωί, στις 10:00) θα μπούμε στο καράβι που θα μας πάει στην Κω όπου και θα γίνει η βάφτιση. Ελπίζω να έχουμε καλό καιρό και στο πήγαινε και στο έλα, γιατί δεν φημίζομαι για το "ανθεκτικό" μου στομάχι. Άσε που το απόγευμα, έτυχε να δείχνει το National Geographic ένα ντοκιμαντέρ για το Σάμινα, τότε, που έπνιξε ογδόντα τόσους ανθρώπους και αυτοκτόνησε έναν, και σκιάχτηκα όσο να πεις...

14 comments:

ralou said...

"...να αφήσει το μωρό άπλυτο με τα λάδια πάνω του για μία εβδομάδα γιατί λέει όσο περισσότερο τόσο καλύτερο"

lol lol!!!
Kάτι σαν την χλωρίνη ενα πράμα!
Οσο την αφήνεις τόσο πιο πολύ λευκαίνει!

Οσο για το τελετουργικό, έσεις δεν θα περάσετε και το μωρό και τα ρούχα του από τα σαράντα κύμματα;
Η μαμά της βαφτιστήρας μου το έκανε χειμώνα καιρό με ενα μέτρο κύμματα. Κορωσε στο κλάμμα το φουκαριάρικο το μωρό από το φόβο του!

Debby said...

Ralou!!Τι είναι πάλι τούτο? Νόμιζα οτι το να περάσει κανείς από 40 κύμματα ήταν απλά έκφραση που έμεινε από παλιά!!

Ελπίζω πως όχι, δεν θα το περάσουμε το μωρό απο πουθενά!

advocatus diaboli said...

Τα λυπάμαι τα φουκαριάρικα έτσι που τους έρχεται ξαφνικά το σύμπαν στο κεφάλι και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Ευτυχώς εμένα το Κατερινάκι γελούσε και ήθελε να πέσει μόνο του στην κολυμπήθρα για να κάνει «μπλουμ» και διαμαρτυρήθηκε μόνο όταν της έκοψε ο παπάς τα (σχεδόν ανύπαρκτα) μαλλιά, αλλά δεν έκλαψε καθόλου. Εύχομαι το ίδιο.

cyrus said...

!@#$ το μεσαίωνά μου μέσα...

zero said...

Αντε καλο μας ταξιδι.
Εχω βαφτισει ενα κοριτσακι.
Ωραια ηταν.

ζερο.

Anonymous said...

Οταν καναμε το παιδι μας με τη γυναικα μου, η μητερα μου, μου ειπε για σαραντα μερες να μην πατησει κανεις το ποδι του στο σπιτι μας και να μην βγαλω το παιδι εξω.

Ο λογος φυσικα που ενα τετοιο εθιμο υπαρχει ειναι για να προστατεψει την λεχωνα που θελει να ξεκουραστει και φυσικα να προφυλαξει το βρεφος απο βλακεια η ασυνειδησια των γονιων.

Παρομοια εθιμα υπαρχουν πολλα στην Ελλαδα και στην Αφρική! Σε ενα χωριο δηλαδη της Αφρικης, για να ενηλικωθει ενας αντρας φευγει για κανα μηνα απο το σπιτι μονος του, του κανουν περιτομη (χωρις αναισθητικο) και αν δεν πεθανει γυρναει νικητης. Ακομα και εκει μπορω να βρω μια λογικη, αντε αγορι μου να σου κανουμε την περιτομη και αν ζησεις ελα, αν οχι, μην σκαβουμε να σε θαψουμε (ωμο ε;).

Βεβαια τον 21ο αιωνα εκτος απο την βλακεια υπαρχει και η επιστημη. Εγω το παιδακι μου δεν το εβγαλα εξω, γιατι ηταν 20 ποντους πλασματακι και θεωρησα μεσα στο χειμωνα που γεννηθηκε οτι μονο κακο θα του εκανα. Τις επισκεψεις της περιορισα σε αγαπημενα προσωπα (φιλους μονο, τους γονεις τους ελεγα μετα το 40ημερο να ερθουν) κι ολα αυτα γιατι δεν μπορω να πιστεψω οτι ακομα υπαρχουν ανθρωπου που κανουν τετοιες κουταμαρες.

Αν ημουν δηλαδη Αγγλος τι θα εκανα; Αν ημουν Αθεος και δεν ηθελα να βαπτισω το παιδι, τι θα γινοταν στο παιδι μου; Θα παθαινε κατι κακο;

Και να σου πω και κατι; Αν διαλεγα θρυσκευμα μαλλον με τον Λουθηρο θα πηγαινα!!!

ΥΓ
Σορρυ για το παιδικο σεντονακι που σου αφηνω!

Ασκαρδαμυκτί said...

Ρε παιδιά, θα σοβαρευτούμε ποτέ;
Τι βλακείες είναι αυτές με τα ... ξεμυρώματα και ... μην πω τίποτα χειρότερο!
Αμέσως να το πλύνετε το παιδί!

Blogaki said...

Πρώτη φορά το άκουσα αυτό αλλά για να το λέτε μάλλον θα ισχύει!
Σε κάθε περίπτωση, πάντα άξια και να το χαίρεσαι το μικρούλι!! :)

david santos said...

Thanks for you coment in blog of Philos.

Ευχαριστώ πολύ. Εκείνος ο καθημερινά ο ήλιος είναι γεννημένο χαμόγελο

cindaki said...

Εγώ δεν έχω και πολύ μεγάλη σχέση με όλα αυτά τα τελετουργικά, αλλά μου φαίνονται πραγματικά γελοία!
Στις μέρες μας υπάρχουν άνθρωποι, και μάλιστα νέοι (!) που σκέφτονται τελείως μεσαιωνικά...

Καλό ταξίδι debby! Να περάσεις καλά!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

μεσαίωνας και δυσειδαιμονίες των παπάδων και των επαρχιωτικών κλειστών κοινωνιών αιώνες τώρα.
είπε ο Χρίστος τίποτα για ξεμυρώματα όταν βαφτίστηκε στον ιορδάνη? να καταλάβω δηλαδή τι να πιστέυω!!( Αντε μην στέιλω πουθένα κάποιους.....!)

srm1033 said...

καλά να περάσετε και καλή τύχη με το μωράκι και στο μωράκι

aggelos-x-aggelos said...

Ελπίζω να γύρισες και να πήγαν όλα καλά

Debby said...

Καλημέρα σε όλους!

Advocatus! Οταν πια φτάσει το σημείο που κόβει τα μαλλιά έχει ήδη φτάσει και το κάθε μωρό στα όρια του! Λογικό ήταν να κλάψει τότε. Ειδικά δε, αν έχει 5 τρίχες και του τις τραβάνε να του τις κόψουν!! :-)

Cyrus! !@#$ δεν λες τίποτα!! Αυτό με τα κύμματα και την θάλασσα ισχύει τελικά!!! Μου το είπε η μάνα!

Zero! Τελικά είχαμε καλό ταξίδι γενικά. Ευτυχώς είχε πολύ καλό καιρό! :-)

DealSend, αυτό που λες για το έθιμο το 40 ημερών το καταλαβαίνω. Πέρα από τους λόγους που αναφέρεις υπάρχουν και άλλοι πρακτικοί λόγοι που έχουν να κάνουν με την ιατρική που λέει ότι τις πρώτες εβδομάδες το νεογέννητο είναι ευαλωτο στα μικρόβια και άρα μια απομόνωση είναι καλή. Ακόμα και για την ομαλή μετάβαση του από την ησυχία της κοιλιάς της μαμάς του στον κόσμο. Βρίσκω ότι εφόσον θεωρεί η μητέρα ότι είναι καλύτερα έτσι ας το κάνει. Οχι όμως επειδή απλά πρέπει. :-)

Ασκαρ, αν ήμουν εγώ η μάνα, θα το έπλυνα στα σίγουρα και με τον συνηθισμένο τρόπο. Στην μπανιέρα του με τα παπάκια! Έλα όμως που σχεδόν κανείς δεν σκέφτετε λογικά. Παίρνουν πολύ στα σοβαρά αυτές τις διαδικασίες και το κυριότερο, χωρίς να παίρνουν στα σοβαρά τους εαυτούς τους συνάμα...

Blogaki! Και όμως έτσι ειθιστε! Ευτυχώς που σε μερικά μέρη πέφτει μακριά η θάλασσα, αλλιώς θα είχατε και τα 40 κύμματα!! :-)

DS! Η μεταφραστική σου απόπειρα είναι αξιοζήλευτη!
(Α! ρε Philos τι μου έκανες!)

Sofi! Αυτό είναι το πιο λυπηρό ξέρεις. Να τα ακουγα όλα αυτά από μεγάλους άνθρώπους θα τους δικαιολογούσα. Αλλά ξέρεις... Τελικά και τα παιδιά τους τα ίδια συνεχίζουν να λένε και να κάνουν όπως οι γονείς...Και έτσι θα συνεχίσουν όλα μέχρι να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι πραγματικά και να μάθουμε κάτι διαφορετικό στα παιδιά μας.

Saki! Αυτή είναι η δουλειά των παπάδων και των λοιπών παρατρεχάμενων της εκκλησίας και για αυτό τα στηρίζουν. Λογικό. Χωρίς αυτά δεν έχουν έργο. Δεν τους ενδιαφέρει στην τελική τι είπε και τι έκανε ο Ιησους. Τους ενδιαφέρει μόνο να μην χάσουν την δουλειά τους.

Convinced! Μια χαρά ήταν όλα! Το καλύτερο ήταν ότι ταιλείωσαν όλα γρήγορα και χωρίς "απώλειες"!!

Aggele! Ακόμα σήμερα γυρίσαμε. Μπορεί να είναι κοντά η Κως αλλά τα δρομολογια είναι άστα! Ολίγον δράμα. Ολα καλά πάντως! :-)