Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, May 29, 2007

Η υποκρισία μας είναι απίστευτη!


Η παραπληροφόρηση είναι επίσης απίστευτη σε αυτήν την χώρα!
Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη χώρα στον πλανήτη που να προάγει την τεμπελιά και την οπισθοδρόμηση τόσο πολύ όσο αυτή η χώρα που ζούμε!

Αφορμή στάθηκε ένα ρεπορτάζ το οποίο ασχολιόταν με κάποια καταστήματα τύπου σούπερ μάρκετ που κατά παράβαση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, λειτουργούσαν ώρες που θα έπρεπε να είναι κλειστά. Τουτέστιν αργά το βράδυ ή τις Κυριακές κτλ!!! Κάποιος (αναρωτιέμαι ποιος. Εγώ πάντως, όχι) έκανε λέει καταγγελία για την παράνομη λειτουργία ενός τέτοιου καταστήματος!

Και δώστου να βγαίνουν να πουν την κοτσάνα τους ένα σωρό αποστειρωμένοι πολιτικοί που δεν έχουν τα κότσια να πάρουν μια ελάχιστη πρωτοβουλία στη ζωή τους όχι να διακριθούν στην δημόσια διοίκηση, στελέχη οργανώσεων για την προστασία του εμπορίου, που δρουν αποκλειστικά και μόνο υπέρ των συμφερόντων μεμονωμένης μερίδας καταστηματαρχών και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Την κοινοτοπία πολλοί είναι ικανοί να την πουν και να την κάνουν πράξη. Την καινοτομία όμως λίγοι μπορούν να την υποστηρίξουν.

Φυσικά όταν χαρακτηρίζω καινοτομία την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων είμαι για γέλια, μιας και όποιος έχει πάει μια βόλτα, έστω για λίγο, σε κράτος που η οικονομική του ευμάρεια είναι εμφανής, καταλαβαίνει ότι αυτό που για αυτούς είναι αυτονόητο και λειτουργικό, για εμάς εδώ, με τα σκουριασμένα μυαλά, είναι θέμα προς απόρριψη! Ούτε καν συζήτηση. Ούτε καν δοκιμαστική εφαρμογή.

Συγνώμη, αλλά αυτό δεν το καταλαβαίνω. Αν θέλει ο άλλος να δουλέψει, γιατί πρέπει να τον εμποδίσουμε? Και όχι μόνο αυτό. Αλλά είμαστε έτοιμοι να του καταλογίσουμε πρόστιμο για αυτό! Είναι εντελώς παράλογο αυτό που γίνεται. Πρόστιμο γιατί θέλει κάποιος να δουλέψει!! Η βλακεία σε αυτόν τον τόπο δεν έχει όριο νομίζω.

Αν κόπτεται κανείς για τους εργαζόμενους και τα ωράρια τους, έχω να πω μόνο το ότι απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων δεν σημαίνει ταυτόχρονα και επιμήκυνση του ωραρίου των εργαζομένων σε αυτήν! Σημαίνει όμως πρόσληψη ατόμων τουλάχιστον με μειωμένο ωράριο.
Φυσικά το ότι αυτό το επιχείρημα είναι άκρως υποκριτικό, φαίνεται και από το γεγονός ότι κάνουν πως δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που εργάζονται βάρδιες εναλλάξ ώστε να καλύψουν σε 24ωρη βάση την επιχείρηση στην οποία εργάζονται. Γιατί το καζίνο π.χ. νομιμοποιείτε να είναι ανοιχτό συνέχεια ενώ το σούπερ μάρκετ όχι? Γιατί τα ζαχαροπλαστεία μπορούν να είναι ανοιχτά τις Κυριακές ενώ τα καταστήματα με ρούχα, όχι? Ποιος όρισε κατά αυτόν τον τρόπο τις Κυριακάτικες και τις μεταμεσονύχτιες ανάγκες μου???

Το άλλο επιχείρημα είναι ότι "Οι μεγάλες αλυσίδες ανταγωνίζονται άνισα τις μικρές, κύρια οικογενειακές επιχειρήσεις και τις εξοντώνουν οικονομικά. Με το ελεύθερο ωράριο επιδιώκουν και την βιολογική τους εξόντωση, ώστε πλέον, να συγκεντρώνουν ανενόχλητα τον τζίρο της αγοράς."Μα... φυσικά και θα εξοντωθούν οικονομικά. Ακόμα και χωρίς την απελευθέρωση του ωραρίου. Γιατί ο ανταγωνισμός και η ελεύθερη αγορά προάγει την ανάπτυξη. Τα καταστήματα που θα μείνουν στάσιμα σε πρακτικές προ τριανταετίας και βάλε είναι καταδικασμένα αργά ή γρήγορα να κλείσουν.

Προφανώς όλα αυτά δεν είναι έργα ούτε των εμπόρων (διαβάστε αυτό το άρθρο περί των αιτημάτων των εμπόρων) και φυσικά ούτε των καταναλωτών.

Ειδικά τον καταναλωτή, τον σκέφτεται κανείς? Τι θέση άραγε παίρνουν όλες αυτές οι οργανώσεις για την προστασία του καταναλωτή? ή μήπως (το πιο πιθανό) κάνουν την πάπια?

7 comments:

Μικρός Πρίγκιπας said...

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί η κουβέντα περί απελευθέρωσης πρέπει να αφορά αποκλειστικά σούπερ-μάρκετ ή εμπορικά και όχι τράπεζες,δημόσιες υπηρεσίες και άλλες ομάδες εργαζομένων που απαιτούν από το σούπερ-μάρκετ να είναι ανοικτό, αλλά εγώ ο υπάλληλος της τράπεζας, της δημόσιας υπηρεσίας ή άλλης υπηρεσίας να τελειώνω στις 13:30 και στις 2 να είμαι στο σπίτι μου και να με χαίρονται τα παιδιά μου.

Anonymous said...

Good job Dsrmlion,
your blog has been checked and added to my reader!

philos said...

I will agree with the precedent commenteer and I will add you to my reader too!
I am happy to know that my friends feel so much liberal as I feel!

Debby said...

Καλησπέρα!

Μικρέ Πρίγκηπα! Σαφώς και δεν αφορά μόνο τα εμπορικά καταστήματα! Τυγχάνει να γίνεται μια αρχή με αυτά και όλες οι συζητήσεις και κινητοποιήσεις να γίνονται για αυτά. Θα μπορούσε να γίνει και για τις υπηρέσιες όπως αυτές των τραπεζών ή του δημοσίου όπως αναφέρεις, αλλά αυτό το βλέπω στο πολύ μακρινό μέλλον. Και εκεί φυσικά οι συνδικαλιστές αντιδρούν παρόλο που η πλειοψηφία την θέλει την απελευθέρωση του ωραρίου παντού.

DealSend! DeaLSenD! DEALSEND!!!
Είμαι σαφής όπως είδες!!

Philos! PhiLoS! PHILOS!!!
Εσύ και ο απο πάνω σου commenteer με έχετε πεθάνει!!!

αθεόφοβος said...

Τα αυτονόητα δεν είναι παντα τόσο αυτονόητα!

Ασκαρδαμυκτί said...

Σήμερα διάβασα σε έναν τοίχο στα Εξάρχεια το εξής σύνθημα: "Φίλε αν θέλεις να ψωνίζεις 12 τη νύχτα, ετοιμάσου κι να δουλέψεις 12 τη νύχτα"!

Debby said...

Αθεόφοβε! Μάλλον το μόνο αυτονόητο σε αυτόν τον τόπο είναι ότι τα αυτονόητα δεν είναι αυτονόητα!!

Ασκάρ! Σωστό! Ξέρεις όμως πόσοι θέλουν να δουλέψουν, ας είναι και στις 12 την νύχτα, και δεν βρίσκουν καν? Είναι καλύτερα? :-)