Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Sunday, April 18, 2010

Αγοράστε Ελληνικά… ΠΟΥ, ΠΟΙΟΣ, ΠΟΤΕ & ΓΙΑΤΙ?

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες blogger  που γνωρίζω, ο Heliotypon, μου ζήτησε να αναδημοσιεύσω την ανάρτηση του με τίτλο Αγοράστε Ελληνικά…
Είναι όντως πολύ επίκαιρο. Υπάρχει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα για να γίνει αυτό πράξη. Δεν υπάρχουν ελληνικά προϊόντα. Και αν υπάρχουν είναι δυσεύρετα, είναι πανάκριβα και αμφίβολης ποιότητας πολλές φορές. Πραγματικά η χώρα μας δεν παράγει σχεδόν τίποτα πλέον. Τα ξεπουλήσαμε και τα ξεφτιλίσαμε όλα και απλά το εισόδημα μας το δίνουμε στους ξένους για να έχουμε μούτρα να τους ζητάμε δανεικά.
Όσα ελληνικά ρούχα φόρεσα εγώ ή τα παιδιά μου μετά το πρώτο πλύσιμο ήταν τσόλια για να μην αναφέρω το πόσο κακοραμμένα ήταν.Όσα απορρυπαντικά χρησιμοποίησα δεν καθάριζαν. 
Όσον αφορά τα φρούτα λαχανικά κτλ είναι γεγονός ότι η αγροτιά πεθαίνει μιας και αυτός που κάνει την σκληρή δουλειά, ο παραγωγός δηλαδή, την βγάζει με πενταροδεκάρες ενώ αναγκάζετε να επενδύσει χρήμα στην επιχείρηση του ανελλιπώς κάθε χρονιά σε αντίθεση με τους μεσάζοντες και τους εμπόρους που βγάζουν τα πενταπλάσια απ' αυτόν μόνο με το να κάθονται στο γραφείο τους και να κάνουν λογ/σμούς χωρίς κανένα ρίσκο. Έχει καταντήσει να φέρνουν τα σούπερ μάρκετ λαχανικά από την Βραζιλία ή την Χιλή π.χ.και αυτά να είναι φθηνότερα από τα ελληνικά και πολλές φορές εξαιρετικά καλής ποιότητας. Προφανώς και ο αγρότης εκεί αμείβεται με πενταροδεκάρες επίσης, αλλά είναι άξιο απορίας πως αυτό το προϊόν που διασχίζει έναν ολόκληρο ωκεανό είναι φθηνότερο από αυτό που φυτρώνει ακριβώς δίπλα μας. Προφανώς κάποιος αισχροκερδεί εις βάρος μας και εμείς νομίζουμε ότι αρκεί να έχουμε "ελληνική"  καταναλωτική συνείδηση για να σωθούμε από την λαίλαπα που μας περιμένει. Μου φέρνει στον νου όλη αυτήν την σιχαμερή προπαγάνδα με την οποία μας λούζουν τα τελευταία χρόνια έτσι ώστε να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση και να κάνουμε οικονομία στην ενέργεια που ξοδεύουμε για να σώσουμε τον πλανήτη ενώ μεγαθήρια εταιρειών ασελγούν πάνω του. Μπάστα ρε!

Δεν παράγουμε λοιπόν σχεδόν τίποτα. Πολλά από αυτά που παράγουμε δεν είναι καν ανταγωνιστικά. Υπάρχουν βέβαια και κάποια προϊόντα που έχουμε και είναι καλά... αλλά είναι τόσο, μα τόσο λίγα....
Να μην πω τι αισχροκέρδεια υπάρχει στα εισαγόμενα προϊόντα για τα οποία δεν υπάρχουν αντίστοιχα ελληνικά. Οι φακοί επαφής μου, αν τους αγοράσω από Ελλάδα μου στοιχίζουν 15 ευρώ το ζευγάρι, ενώ αν μου τους αγοράσω από Αμερική  μου στοιχίζουν τόσο τα 3 ζευγάρια.
Διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο άντρας μου, στοιχίζουν αν τα αγοράσεις από Ελλάδα τουλάχιστον 2 φορές πάνω από ότι αν μπεις στο  ebay και τα πάρεις από το εξωτερικό.
Η μπαταρία που ήθελα να πάρω για το  laptop μου στοίχιζε εδώ 200 ευρώ περίπου και από Αμερική 50.
Οι 250 εκτυπωμένες φωτογραφίες από την Ολλανδία μου στοιχίζουν 25 ευρώ και από εδώ τουλάχιστον 50.
Και η λίστα δεν έχει τελειωμό (ας είναι καλά το internet). Από όλα αυτά φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά στο εμπόριο στην Ελλάδα, ή κάνω λάθος?
Προτείνει λοιπόν ο Heliotypon να ενισχύσουμε τον ελληνικό τουρισμό. Όντας από τουριστικό νησί, το έχω ζήσει στο πετσί μου το όλο σκηνικό χρόνια τώρα. Εγώ για να φύγω από το νησί πληρώνω θέλοντας και μη. Θέλω να πάω κάπου στην Ελλάδα το καλοκαίρι και μου βγαίνουν τα εισιτήρια μόνο της οικογένειας κοντά στα 1000€. Μόνο τα εισιτήρια. Δεν συζητώ διαμονή ούτε το να νοικιάσω αυτοκίνητο για την μετακίνηση. Ανοίξτε μια εφημερίδα και δείτε πόσο θα  μου στοιχίσει αν θέλω να πάω στο Παρίσι. Αν όχι φθηνότερα τουλάχιστον το ίδιο.  Θέλω να κλείσω διαμονή σε ξενοδοχείο εδώ και μου λένε 100 € την βραδιά  το δωμάτιο και κλείνει ο Γερμανός στο ίδιο ξενοδοχείο την ίδια εποχή και του βγαίνει 15€ την βραδιά. Κάτι δεν λειτουργεί σωστά ή μου φαίνεται?
Προφανώς οι Γερμανοί ή είναι όντως αρία φυλή και χαίρει ιδιαίτερης μεταχείρισης ή απλά έχουν κυβερνήσεις που προασπίζονται τα συμφέροντα των πολιτών τους. Όχι σαν τις δικές μας που σκέφτονται μόνο πως θα εξασφαλίσουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους και ας πάνε όλοι οι άλλοι να πνιγούν. Έτυχε να δω τον Πάγκαλο της προάλλες και μου ήρθε να κάνω εμετό. Αυτός που πάω στοίχημα έχει όλες τις καταθέσεις του στο εξωτερικό να μου λέει ότι χρωστάω, πρέπει να πληρώσω και να είμαι και ευγνώμων από πάνω.
Λυπάμαι που το λέω Heliotypon όμως δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουμε ελληνική καταναλωτική συνείδηση. Θα γίνει μόνο αν αναγκαστούμε. Αν κάνουμε όπως οι Ισλανδοί που είχαν τα κότσια ( για να μην πω τίποτα άλλο) και τους γράψανε όλους, δανειστές, ΔΝΤ, EU κτλ κουραφέξαλα και είπαν αδυνατούμε να πληρώνουμε τα χρέη μας, δεν θέλουμε άλλα δάνεια και θα κάνουμε κουμάντο μόνοι μας.  Να δεις για πότε θα γεμίσει η αγορά ελληνικά προϊόντα. Στο άψε σβήσε.
Αλλά όπως φαίνεται δεν έχουμε τα κότσια να πετάξουμε κάτω όλους αυτούς τους ανίκανους που μας κυβερνούν δεκαετίες τώρα και θα χρειαστεί να πεινάσουμε πριν το κάνουμε. Η πείνα θα γίνει η αφορμή. Και θα το δεις και εσύ και όλοι. Είναι κρίμα αλλά κάπως έτσι είναι τα πράγματα...

5 comments:

Heliotypon said...

Ομολογώ ότι όλα αυτά που γράφεις είναι σωστά. Και με έχουν κι εμένα απασχολήσει (και με απασχολούν καθημερινά). Κι εγώ παρατήρησα αυτές τις κολοσιαίες διαφορές τιμών. Κι εγώ αγόρασα από το Ιντερνετ προϊόντα (ηλεκτρονικά και φωτογραφικά) γιατί στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλότερη η τιμή τους. Και το δασμολογικό μας καθεστώς είναι το ίδιο με αυτό της υπόλοιπης Ευρώπης. Ακόμη και το γνωστό Ευρωπαϊκό δίκτυο PIXMANIA, όταν ζητάς να δεις τιμές στο site του σου δίνει τις ευρωπαϊκές και μόλις δώσεις Ελληνική διεύθυνση αμέσως σου δίνει άλλες τιμές, αρκετά υψηλότερες (μας πήραν χαμπάρι). ΟΜΩΣ θα πρέπει να ενισχύσουμε αυτά τα λίγα καλά Ελληνικά προϊόντα που ακόμη υπάρχουν, να δώσουμε ένα κίνητρο στους παραγωγούς, να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις, να μην βρεθούν χωρίς δουλειά οι εργαζόμενοι. 'Ισως θα άξιζε να γίνει μιά έρευνα για τα διαθέσιμα και καλής ποιότητας Ελληνικά προϊόντα, τουλάχιστον αυτά να υποστηριχτούν. Κι όσο για τις διακοπές, μπορείς να περάσεις και φθηνά, αν διαλέξεις προσεχτικά τον προορισμό σου, έξω από τους γνωστούς κοσμοπολίτικους. Υπάρχουν μικροί παράδεισοι με πολύ λογικό κόστος, τόσο στα καταλύματα όσο και στο φαγητό. Χρειάζεται προσπάθεια και επιμονή...

ο δείμος του πολίτη said...

Θα συμφωνήσω με το άρθρο, κι ενοχλήσω τον αγαπητό Ηλιότυπο. Η άρνησή μου έγκειται κυρίως στο γεγονός όχι της εκμετάλλευσης και του κόστους, αλλά της ατομικής λογικής του κέρδους. Κανενός στόχος δεν είναι η ανασύνταξη της οικονομίας. Σε μία εποχή που φοβόμαστε να επενδύσουμε όλα τα χρήματα θα καταλήξουν σε τράπεζες. Πιο λογικό μου φαίνεται ένα εμπάργκο σε συγκεκριμένα ξενικά προϊόντα, παρά μία εθνικιστική εμμονή -άσε που δεν παράγουμε και τόσα αγαθά. Στην παγκόσμια κοινωνία η εθνικιστική οικονομική εμμονή της αγοράς δεν οδηγεί πουθενά. υπάρχουν άλλοι τρόποι πίεσης και των καναλιών και της κυβέρνησης.

Debby said...

Heliotypon, έχω την εντύπωση ότι βαδίζουμε σε ένα δρόμο που άλλοι έφτιαξαν για εμάς και ο οποίος δεν έχει πισωγύρισμα. Γι' αυτό και θεωρώ κάθε κίνηση υποστήριξης των ελληνικών προϊόντων παντελώς ανώφελη. Ο τρόπος που λειτουργεί η αγορά και ο δικός μας τρόπος ζωής μας πάει κάπου που πιθανόν όταν φθάσουμε στο τέρμα του δεν θα μας αρέσει καθόλου. Μέχρι τότε το μόνο που έχουμε την δυνατότητα όπως φαίνεται είναι να καθυστερήσουμε να φθάσουμε στον προορισμό που οι άλλοι μας έχουν ορίσει. Τίποτα περισσότερο.
Όσον αφορά τις διακοπές στην Ελλάδα δεν αντιλέγω ότι υπάρχουν και φθηνοί προορισμοί όμως για μένα δεν ισχύει κάτι τέτοιο μιας και θα αναγκαστώ να πάρω πλοίο ή αεροπλάνο. Εσείς στην Αθήνα αρκεί να πάρετε το αυτοκινητάκι σας και απλά να επιλέξετε τον φθηνό προορισμό σας. Εμείς εδώ, στην άκρη της Ελλάδας, πρέπει απλά να πληρώσουμε τα μαλλιοκέφαλα μας για να φθάσουμε στο ίδιο μέρος όταν καταφέρουμε να συνέλθουμε από το σοκ του να σου χρεώνουν 3 ευρώ ένα κουτάκι αναψυκτικό σε μια καφετέρια της πλάκας στην άλλη άκρη του νησιού! Κάπου εκεί είναι που χάνουμε και την υπομονή και την επιμονή μας ταυτόχρονα.

Δείμο, έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό που λες. Φυσικά δεν γίνεται όλοι εμείς οι πολίτες να αγωνιζόμαστε να μην κλείσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις πολλές φορές ζημιώνοντας το πορτοφόλι μας και οι πολιτική μας ηγεσία (που εμείς συνεχίζουμε να στηρίζουμε) να κάνει ότι είναι δυνατόν για να τις κλείσει με τα φορολογικά μέτρα που θεσπίζει. Είναι σαν να πάμε κόντρα στο ρεύμα.

Vany said...

Συμφωνώ κι επαυξάνω. Αν για παράδειγμα διαβάσεις τα ποσοστά φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούμε εμείς και οι Τούρκοι,θα εύχεσαι να υπάρχουν μόνο λαχανικά από τη Χιλή. Δεν είναι μόνο το ότι δεν έχουμε πολλά εγχώρια προϊόντα πλέον ή το ότι είναι απλησίαστα(που είναι δεν το συζητάω), αλλά και το ότι δεν ελέγχονται εξονυχιστικά,επειδή είμαστε στον κόσμο μας. Προϊόντα που απαγορεύονται έξω,εδώ κυκλοφορούν ανενόχλητα

Konstantinos Floridis said...

"...αδυνατούμε να πληρώνουμε τα χρέη μας, δεν θέλουμε άλλα δάνεια και θα κάνουμε κουμάντο μόνοι μας. Να δεις για πότε θα γεμίσει η αγορά ελληνικά προϊόντα. Στο άψε σβήσε".
Ρωτώ: Θα έχουμε τότε φτηνότερα,περισσότερα και καλύτερα ελληνικά προϊόντα από ότι σήμερα;Πιστεύω πως όχι. Σήμερα στην Ελλάδα ζούμε κάτι σε δισδιάστατο υπαρκτό σοσιαλισμό.Στο δημόσιο κάνουμε ότι δουλεύουμε και κάνουν ότι μας πληρώνουν(υπαρκτός σοβιετικού τύπου). Στον ιδιωτικό Τομέα,δουλεύουμε υπό το φόβο της απόλυσης για όση ώρα θέλουν και πληρώνουν όσο θέλουν (κινέζικο μοντέλο).Το σκανδιναβικό μοντέλο έχει απορριφτεί ως καπιταλιστικό.
Αν γίνει και αυτό που προτείνεις τότε ο "σοσιαλισμός" μας θα είναι 3D και Βαλκανικός,καθώς οι ουρές για ακριβά και κακής ποιότητας προϊόντα θα θυμίζουν τις ουρές του καθεστώτος Τσαουσέσκου-Χότζα.Σίγουρα τα πράγματα δεν θα είναι χειρότερα από ότι ήταν στη γερμανική κατοχή!
Μας αρκεί όμως αυτό;